Missie en visie


Missie

Wij bieden hoogwaardige kinderopvang in een natuurlijke, agrarische omgeving. Ieder kind is uniek en mag zich ontwikkelen in zijn/haar eigen ritme. De kinderen worden uitgedaagd door de natuurlijke elementen, de dieren, de ruimte, het gevarieerde spelmateriaal, binnen en buiten, én de pedagogisch medewerkers. We gaan respectvol met elkaar om, hierdoor voelt ieder kind zich veilig, vertrouwt en gewaardeerd, de goede basis voor een optimale ontwikkeling.

Visie 

Binnen het kinderdagverblijf maak ik gebruik van verschillende visies, die samen één grote visie voeren. Ik vind het erg belangrijk dat het sociale leven van het kind voorop gesteld wordt. Denk hierbij aan de socialiteit van het kind rondom samenwerken en samenspelen met andere kinderen, maar ook met de dieren. Dit is ook direct de koppeling naar het agrarische gedeelte. Mijn kinderdagverblijf bevindt zich op een boerderij, waar de kinderen dagelijks de mogelijkheden krijgen tot het verzorgen van de dieren en het bijhouden van een eigen moestuin. Op deze manier leren de kinderen over de dieren en het leven in de buitenwereld. Hieronder beschrijf ik de visies, waar ik gebruik van maak binnen Kinderopvang Het blije schaap!

Agrarisch

Ik vind het erg belangrijk om de visie van de agrarische kinderopvang terug te laten komen in het kinderdagverblijf. Op deze manier heb ik de mogelijkheid om kinderen op jonge leeftijd al kennis te laten maken met de dieren uit de natuur en de omgang hierin. Ook krijgen de kinderen kennis mee over de manier waarop de dieren een bijdrage leveren aan voedsel dat op het kinderdagverblijf wordt geconsumeerd.

 

De kinderen worden veel in contact gebracht met de natuur en de dieren. Veel activiteiten worden buiten aangeboden. Ook wordt de natuur regelmatig naar binnen gehaald. Op deze manier brengen de pedagogisch medewerkers de kinderen veel kennis bij over de natuur en de dieren. Ik vind het dus een belangrijke eis dat de medewerkers binnen het kinderdagverblijf graag buiten zijn en erg creatief zijn bij het aanbieden van de activiteiten. Ook moeten zij het niet erg vinden om vies te worden. Het eten dat wordt aangeboden is voornamelijk biologisch of vanuit de boerderij (bijvoorbeeld van de dieren of de moestuin). De baby’s op het kinderdagverblijf slapen in buitenbedjes, zodat zij ook op die manier in contact worden gebracht met de natuur.

Natuur- en buitenkinderopvang

Ook vind ik het erg belangrijk om visie van de natuur- of buitenkinderopvang terug te laten komen. Op deze manier geef ik de mogelijkheid om kinderen op jonge leeftijd al kennis te laten maken met de natuur en de omgang hierin. Kinderen krijgen de mogelijkheid om een moestuin bij te houden, maar ook worden er andere diverse activiteiten aangeboden die betrekking hebben op de natuur. Daarnaast leren de kinderen werken met natuurlijke materialen en krijgen de kinderen kennis mee over de manier waarop de dieren een bijdrage leveren aan voedsel dat op het kinderdagverblijf wordt geconsumeerd (bijvoorbeeld eieren van een kip of melk van een koe). Verder slapen de kinderen in buitenbedjes, waardoor zij vanaf kleins af aan al in contact worden gebracht met de natuur. Op deze manier is het mogelijk dat zij meer meekrijgen van bijvoorbeeld de seizoenen etc.

De natuur wordt ook naar binnen gehaald, wanneer de kinderen niet naar buiten gaan. Denk hierbij aan hooi of gras, bladeren etc. Hier kan dan mee ontdekt worden, de zintuigen kunnen worden gestimuleerd of de kinderen kunnen hier bijvoorbeeld mee knutselen.

Maria Montessori

Ik vind het erg belangrijk om de focus te leggen op de zelfredzaamheid van een kind. De kinderen worden voldoende gestimuleerd in de taken die hij/zij zelf kan doen. Daarbij bieden de pedagogisch medewerkers voldoende aandacht. De kinderen krijgen voldoende vrijheid om te spelen, te ontdekken, eigen keuzes te maken en voldoende te ontwikkelen op hun niveau. Kinderen worden op alle mogelijke manieren gestimuleerd om dingen zelf te proberen en uit te vinden. Zodra dit niet lukt, mogen zij uiteraard om hulp vragen aan de pedagogisch medewerker. Vanaf dan wordt er samen naar een oplossing gezocht.

De materialen voor de kinderen zijn passend en uitdagend genoeg bij hun ontwikkeling. Ook de benodigdheden zoals de wc’s, tafels en stoeltjes zijn op kind hoogte. De kinderen worden geprikkeld om er zelf bij te kunnen en het dus zelf te proberen. De zelfredzaamheid van het kind wordt op deze manier gestimuleerd.

Kinderen op het kinderdagverblijf hebben een ruim aanbod aan vrijheid. Ze mogen veel zelf doen, veel zelf ontdekken en vaak hun eigen gang gaan. Wel wordt er door de pedagogisch medewerkers voldoende aandacht geschonken aan de veiligheid van het kind. Er wordt dus vrijheid gegeven en veiligheid gewaarborgd.

Alle binnen- / buitenruimtes op het kinderdagverblijf zijn prikkelend en uitdagend. De materialen sluiten voldoende aan bij de behoeften, ontwikkeling en bij het niveau van ieder kind. Ook zijn ze altijd aantrekkelijk voor de doelgroep.

Emmi Pikler

De visie van Emmi Pikler komt ook zeker terug binnen mijn visie. Ik pas dit voornamelijk toe op de groepen waar baby’s aanwezig zijn, omdat dit een doelgroep is waarbij de kinderen nog erg afhankelijk zijn van de plaatsvervangende verzorgers.

Het is belangrijk dat kinderen de mogelijkheid krijgen om zich op hun eigen tempo en niveau te kunnen ontwikkelen en ontdekken. Daarbij proberen wij de kinderen zo veel mogelijk te stimuleren. Dit willen wij doen door hen voldoende tijd en ruimte aan te bieden. Dit wordt met name bij ieder individueel kind toegepast tijdens de persoonlijke verzorging. Door tijd te nemen en voldoende tegen het kind te praten, proberen wij dit resultaat te bereiken. Denk daarbij aan een respectvolle verzorging en het gebruik van zachte handen. Ook hierbij is het van groot belang dat alles duidelijk gecommuniceerd wordt naar de baby.  Daarnaast krijgt het kind de ruimte om een eigen initiatief te tonen binnen zijn/haar ontwikkeling en te ontwikkeling op zijn/haar eigen tempo.

VAK - Verenigde Agrarische Kinderopvang

De agrarische kinderopvang werkt altijd via de VAK formule. De kinderdagverblijven die werken volgens de agrarische visie, zijn automatisch aangesloten bij de VAK. De formule van de VAK voegt iets bijzonders toe aan het dagelijkse ritme van spelen, eten en slapen. Op deze manier onderscheid een agrarisch kinderdagverblijf zich van een regulier kinderdagverblijf.

Ook heeft de VAK een andere betekenis. Deze betekenis komt vanuit de formule zelf.

V - Verbondenheid

Iedereen is voornamelijk verbonden met de natuur, maar daarnaast ook met de medemens, collega’s, regio, de ouders etc. Hierbij willen wij ervoor zorgen dat iedereen elkaar voldoende helpt en niemand er alleen voor staat. Daarnaast is het erg belangrijk dat de natuur erg veel bij het werk wordt betrokken en de activiteiten voldoende gericht zijn op de natuur en de buitenomgeving.

A - Authenticiteit

Iedereen zorgt ervoor dat er met voldoende respect wordt omgegaan met elkaar en dat er collegiaal met elkaar gewerkt wordt. Daarbij wordt er voor echtheid gezorgd binnen het kinderdagverblijf, zodat er een fijne sfeer hangt voor zowel de medewerkers als de ouders en kinderen. Door middel van het verzorgen van de dieren en het bijhouden van een eigen moestuin, krijgen kinderen de mogelijkheid om op verschillende manieren te ervaren hoe zij hiermee te werk kunnen gaan.

K - Kracht

Iedereen mag zijn wie hij of zij wilt zijn. Als pedagogisch medewerker wordt ervoor gezorgd dat iedereen voldoende steun en veiligheid ervaart en zelfbewust in het leven kan staan. Doordat iedereen de ruimte en kansen heeft gekregen om zichzelf

te zijn en zich op zijn eigen manier te ontwikkelen, biedt dit voor de kinderen en pedagogisch medewerkers voldoende kracht.